Перейти до вмісту

18 травня – День вишиваної сорочки

    Щорічно в травні в Україні відзначають Всесвітній день вишиваної сорочки. Це поки неофіційне свято, а історія його появи абсолютно випадкова. Всесвітній день вишиванки – молоде свято. Відзначати його почали лише 2006 року, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас, в Україні, а й за кордоном.

    Що означає День вишиванки в Україні

    Українська вишиванка – не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка – це частина генетичного коду українця. 

    Зараз День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.

    Зараз, в умовах воєнного часу, в День вишиванки в Україні не проводяться марші та дефіле вишиванок, ярмарки, концерти чи інші масові заходи. Але долучитися до свята може будь-хто – потрібно просто надягти вишиванку або будь-який інший одяг з українською вишивкою. Тому здобувачі освіти, викладачі радо підтримали традицію свята. До них радо долучилися рідні – сестри, брати, матусі, бабусі!